kawa ziarnista arabica do ekspresu

Zwykło się wychodzić z założenia, że jeśli korzystna kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa arabica w ziarnach
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma totalnie różne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, czyli kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są nadzwyczaj analogiczne, to jednakże się różnią.
Kawa
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie nieomal przez cały rok oraz lubi ciepło, właśnie dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą gruntownie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Jednakże co ważne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją łączyć z aromatami, skutkiem tego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać wnikliwie skład produktu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie dodatkiem.